* توافق اصولی پژوهشکده با موسسه ریکن ژاپن برای همکاری های علمی- پژوهشی

در بازدید هیات پژوهشکده علوم شناختی از "موسسه دانش مغز" ریکن در توکیو، در کنار آشنایی با بعضی دستآوردهای بزرگترین موسسه علوم شناختی ژاپن، چشم اندازهای همکاری های مشترک میان این دو نهاد علمی و  پژوهشی نیز مورد توجه قرار گرفت.

Dr. Keiji Tanaka در ملاقات گروه پژوهشکده به ریاست دکتر کمال خرازی، رییس هیات امنای پژوهشکده، با دکتر کیجی تاناکا، مدیر اجرایی موسسه دانش مغز و رییس آزمایشگاه نقشه برداری شناختی مغز، دو طرف صنمن معرفی موسسه ها و امکانات متبوع خود تمایل به همکاری های مشترک علمی و پژوهشی را ابراز نموده و به شکل اصولی در مورد آن موافقت کردند.  برای شروع، موافقت شد که امکان دعوت پژوهشکده از پژوهشگران موسسه ریکن برای ارایه دستاوردهای تازه علمی خود و یا برگزاری کارگاه های آموزشی به ایران بررسی شود.  در این بازدید که در روز چهارشنبه، 15 مهر، انجام گرفت، دکتر حمیدرضا نقوی، عضو هیات علمی و پژوهشی، و علیرضا رهبر، مسئول ارتباطات و همکاری های بین المللی پژوهشکده نیز حضور داشتند.

مدیر موسسه دانش مغز در این دیدار اظهار نمود که موسسه ریکن بنا بر اساسنامه خود روی همکاری های علمی بین المللی تاکید دارد.  در آغاز بهار 1388، برای نمونه، 104 پژوهشگر از کشورهای مختلف جهان در موسسه دانش مغز ریکن مشغول فعالیت بودند که نزدیک پنج درصد از آنها را دانشمندان ایرانی تشکیل می دادند.  مالزی و هند هر کدام به ترتیب با سه و چهار درصد، و آلمان، روسیه، و  کره جنوبی هرکدام با شش درصد در پس و پیش ایران قرار داشتند.  دکتر تاناکا افزود که دانشجویان و پژوهشگران پژوهشکده علوم  شناختی نیز می توانند برای گذراندن فرصت های مطالعاتی و یا انجام پژوهش های ممتاز خود از امکانات همکاری های پژوهشی ریکن – از جمله تسهیلاتی با عنوان "برنامه هایی برای دانشمندان جوان" که هر ساله به رقابت گذاشته می شود – پس از پذیرش استفاده نمایند.

Dr. Andrzej S. Cichocki

در ادامه این دیدار، و پس از بازدید از دستگاه اف.ام.آر.آی. 4-تسلایی موسسه، هیات پژوهشکده از آزمایشگاه پردازش پیشرفته علایم مغزی دیدن کرد.  دکتر آندره اس. چیخوکی، رییس لهستانی الاصل این آزمایشگاه، آخرین دستاورد خود و همکارانش در ساخت صندلی چرخداری که با "خواندن" فکر انسان هدایت می شود را عرضه نمود.  ساخت این صندلی موتوردار، که می تواند برای کسانی که، برای مثال، به قطع نخاع مبتلا هستند دارای کاربردهای موثری باشد، نتیجه همکاری ریکن با شرکت اتومبیل سازی تویوتا است.  به گفته آقای چیخوکی، بعد از یک آموزش چند هفته ای تا چند ماهه، رایانه این صندلی می تواند در بیش از 90-85 درصد موارد فکر بیمار را برای حرکت های ساده (مانند جلو، عقب، چپ، راست) بخواند و فرمان برد.  این صندلی هنوز در مراحل ابتدایی توسعه و تکمیل بوده و انتظار نمی رود زودتر از چند سال دیگر به بازار عرضه شود.  ساخت این صندلی چرخدار "هوشمند" در سپتامبر 2009 موضوع گزارش های علمی شبکه های بین المللی مانند سی.ان.ان. و فرانس 24 بود.

بخش پایانی این دیدار در بعد از ظهر به بازدید از آزمایشگاه نقشه برداری شناختی مغز و آشنایی با بعضی پژوهش های دکتر فرشاد علیزاده منصوری، از دانشمندان ایرانی عضو ریکن، اختصاص یافت.  دکتر منصوری که دکترای تخصصی خود را در فیزیولوژی مغز و اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دریافت کرد در 12 سال گذشته با موسسه دانش مغز ریکن همکاری داشته است.   نتیجه آخرین پژوهش دکتر منصوری، پروفسور تاناکا، و همکاران آنها در این آزمایشگاه با مشارکت دانشگاه آکسفورد انگلیس در شماره فوریه  2009 مجله "نیچر ریویوز نوروساینس"  انتشار یافت.  تحقیق در زمینه نقش ناحیه های مختلف پیش پیشانی مخ در تنظیمات کنترل اجرایی و ساختن مفاهیم مجرد، و در نتیجه در انطباق رفتار با محیط متغیر، زمینه ویژه ای است که در حال حاضر دکتر منصوری در آزمایشگاه نقشه برداری شناختی مغز بر آن تمرکز دارد.  آزمون های این پژوهش بر روی میمون ها و با استفاده از تجهیزات ویژه آزمایشگاه نقشه برداری مغز و دستگاه اف.ام.آر.آی. انجام می پذیرد.

چهارشنبه شب، دکتر خرازی دیداری با گروهی از فرهیختگان ایرانی مقیم توکیو و اطراف آن داشت.  حدود 20 نفر از آنها توسط دکتر عباس عراقچی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن، برای این دیدار به محل سفارت دعوت شده بودند.

*.*.*.*.*.*.*

آشنایی با ریکن و موسسه دانش مغز در یک نگاه:

• موسسه دانش مغز بخشی از مجموعه بزرگ ریکن است که وظیفه آن پژوهش های همه جانبه در زمینه های علوم و فناوری (منهای علوم انسانی) است.  ریکن در رشته های گوناگونی مانند فیزیک، شیمی، علوم پزشکی، زیست شناسی، و مهندسی از پژوهش های پایه ای تا استفاده های کاربردی فعالیت های تحقیقاتی انجام می دهد.
  • ریکن ابتدا در سال 1917 به عنوان یک نهاد پژوهشی خصوصی تاسیس گردید.  در سال 1958 به یک شرکت دولتی تغییر سازمان داد، و بالاخره در سال 2003 به عنوان یک نهاد اجرایی مستقل در زیر مجموعه وزارت آموزش، فرهنگ، ورزش، علوم و فناوری ژاپن دوباره سازماندهی شد.
  • بودجه ریکن برای سال مالی 2009 رقم 105 میلیارد ین (نرخ تبدیل هر دلار آمریکا اکنون حدود 87 ین است) بود که از این میزان 9 میلیارد ین آن به موسسه دانش مغز اختصاص یافت.
  • ریکن  دارای تاسیسات اصلی در نقاط مختلف ژاپن است.  ستاد اصلی و موسسه واکو  شامل موسسه علوم پیشرفته، مرکز نیشینا برای علوم مربوط به شتاب دهنده ها، و موسسه دانش مغز  است که در نزدیکی توکیو واقع است.  علاوه بر آن می توان از موسسه تسوکوبا (مرکز منابع زیستی)، موسسه یوکوهاما (مرکز علوم گیاهی، مرکز پزشکی ژنتیک ...)، موسسه کوبه (زیست شناسی توسعه ای، علوم تصویربرداری مولکولی)، و شاخه ایتاباشی (تحقیق و توسعه نسل آینده ابررایانه ها) نام برد.
  • ریکن دارای مرکز های پژوهشی و یا دفترهای نمایندگی در ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، چین و سنگاپور است.
  • موسسه دانش مغز در اکتبر 1997 تاسیس شد.  هدف این موسسه آن است که به عنوان بزرگترین موسسه در نوع خود در ژاپن یک مرکز پیشتاز، بین المللی، و بین رشته ای (مغز، جامعه، آموزش) در زمینه دانش مربوط به مغز باشد.
  • پروفسور سوسومو تونگاوا، برنده جایزه نوبل و استاد دانشگاه ام.آی.تی.، ریاست کنونی موسسه را بر عهده دارد.

• در بهار 1388 کارکنان تمام وقت موسسه دانش مغز 527 نفر، شامل 104 پزوهشگر غیر ژاپنی (از جمله 16 رییس آزمایشگاه غیر ژاپنی) بود.
  • در آوریل 2008 موسسه دانش مغز تغییر سازماندهی داد و اکنون شامل چهار حوزه استراتژیک (هسته های) تحقیقاتی در زمینه مغز است که عبارتند از: هسته پژوهشی ذهن و هوش (2 واحد، 12 تیم)؛ هسته پژوهشی کارکرد مدارهای عصبی (6 واحد، 12 تیم)؛ هسته پژوهشی مکانیزم های بیماری (8 واحد، 10 تیم)؛ و هسته توسعه فناوری های پیشرفته (2 واحد، 12 تیم).
  • تاسیسات موسسه در چهار ساختمان  جا گرفته اند و هر ساختمان دارای امکانات پژوهشی حیوانی و دیگر تاسیسات مشترک است.  منابع پژوهشی گران قیمت ولی قابل استفاده مشترک، از جمله دستگاه اف.ام.آر.آی. و دستگاه تجزیه و تحلیل مظاهر ژنتیک، در دسترس همه هسته های پژوهشی قرار دارد.
  • موسسه با شرکت اتومبیل سازی تویوتا و نیز شرکت الیمپس، سازنده ابزارها و دستگاه های اپتیکال، همکاری های مشترکی دارد.
  • تعامل با جامعه و معرفی دستاوردهای علمی به عموم یکی از هدف های مهم موسسه به حساب می آید.  تاسیس مرکز اطلاعات و برگزاری روزهای "درهای باز،" که در زمان های تعیین شده ای بازدید عموم از موسسه آزاد است، از جمله روش های موسسه برای معرفی دانش مغز به جامعه و برقراری ارتباط با آن است. (برگرفته از مطالب سایت ریکن و ارایه دکتر تاناکا)
  •  منبع عکس ها: سایت ریکن