* پایان برگزاری چهارمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی

چهارمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی به ابتکار پژوهشکده علوم شناختی از 22-20 اردیبهشت 1390 در تهران برگزار  شد.  در این کنفرانس علاوه بر بیش از 350 نفر شرکت کننده ثبت نام کرده از ایران، دعوت شدگان ویژه و نیز میهمانانی از 15 کشور خارجی حضور داشتند و بیش از 322 مقاله و پوستر، در کنار شش سخنرانی اصلی توسط استادان و پژوهشگران برجسته از دانشگاه ها و موسسه های  پژوهشی معتبر بین المللی ارایه شد.

دکتر حمیدرضا پوراعتماد   موضوع های اصلی کنفرانس عبارت بود از: عصب شناسی شناختی، روان شناسی شناختی، آموزش و پرورش شناختی، زبان شناسی شناختی، فلسفه ذهن، و هوش مصنوعی.  دکتر حمیدرضا پوراعتماد، رییس پژوهشکده علوم شناختی که ریاست این کنفرانس را عهده دار بود، در سخنان گشایشی خود هدف اصلی کنفرانس را تمرکز بر روی مطالعات و پژوهش های بین رشته ای و یا چند رشته ای که از نظر یکی یا شماری از موضوع های اصلی کنفرانس دارای اهمیت باشد دانست.

چهارمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی در تهران در مقایسه با کنفرانس سوم، که در اسفند 1387 برگزار شد، افزایش استقبال قابل توجهی را نشان داد.  بیش از 470 چکیده مقاله توسط کنفرانس دریافت شد، که در  نهایت از میان آنها 85 مقاله برای ارایه شفاهی و 237 چکیده نیز برای ارایه به صورت پوستر انتخاب شد.  در کنفرانس  چهارم، برای اولین بار شمار محدودی از ارایه ها نیز برای انتشار در مجله آنلاین پروسیدیا، وابسته به انتشارات بین المللی الزویر (Elsevier)، برگزیده شد.  ارایه های انتخابی در شماره ویژه ای از "پروسیدیا – علوم اجتماعی و رفتاری،" که به چهارمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی اختصاص می یابد، در تابستان 1390 انتشار خواهد یافت.  این نشریه دیجیتالی به صورت رایگان از هر نقطه ای در جهان قابل دسترسی بوده و در اسکوپوس، بانک اطلاعات علمی الزویر، نمایه می شود.  علاوه بر این، بانک اطلاعات ISI مربوط به کنفرانس ها نیز ممکن است این شماره ویژه پروسیدیا را نمایه نماید.

روز اول کنفرانس با سخنرانی دکتر کمال خرازی، عضو هیات های علمی دانشگاه تهران و پژوهشکده علوم شناختی و نیز رییس هیات امنای پژوهشکده، با نگاهی به دورنمای علوم و فناوری های شناختی آغاز شد.  پس از آن، میشل پارادی، زبان شناس صاحب نام دانشگاه مک گیل کانادا، درباره "اجزای یک نظریه عصب شناختی دو زبانگی" سخن گفت.  دیگر سخنران اصلی این روز، یوکو یاماگوچی، پژوهشگر ارشد موسسه علوم مغز ریکن از ژاپن بود.  در فاصله بین سخنرانی های اصلی، که در  آمفی تئاتر سالن همایش های دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار می شد، و پس از آن سخنرانی ها، کنفرانس به سه نشست همزمان در سه سالن بر اساس موضوع های کنفرانس  تقسیم می شد.  به موازات ارایه های شفاهی، پوسترها نیز در سالن های دیگری در محل کنفرانس و در کنار غرفه نمایشگاه  کالاهای مرتبط با علوم شناختی عرضه می گردید.

سالن آمفی تئاتر دانشگاه علوم پزشکی تهران  دکتر کمال خرازی

پروفسور میشل پارادی

در پایان هر روز کنفرانس، حدود ساعت 4 بعد از ظهر، حد اقل دو کارگاه برگزار می شد که هدایت هر یک از آنها بر عهده یکی از سخنرانان اصلی دعوت شده بود.  زبان شناسی شناختی در این چهارمین کنفرانس نقش پر رنگ تری در مقایسه با دیگر رشته ها داشت، و از جمله در روز اول و همزمان با کارگاه ها، یک سمپوزیوم نیز درباره زبان شناسی شناختی با هدایت شنلی آلن، دانشیار آموزش و زبان شناسی کاربردی، دانشگاه کایزرسلاترن (آلمان)، گودرون زیگلر، دانشیار زبان شناسی دانشگاه لوکزامبورگ (لوکزامبورگ)، و کیوان زاهدی، استادیار زبان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، برپا شد.

سخنرانان اصلی روز دوم کامی راث، از کامس و مدرسه عالی (دانشگاه) علوم اجتماعی، پاریس، فرانسه، و البرت گدی، از دانشگاه کپنهاگ، دانمارک، بودند.  راث درباره شبکه های معنایی اجتماعی از دیدگاه اجتماعی-شناختی صحبت کرد، و گدی سودمند و یا زیان مند بودن دوپامین را مورد بحث قرار داد.  روز سوم با سخنرانی اصلی جان استاین، استاد عصب شناسی شناختی دانشگاه آکسفرد انگلستان، و یکی از صاحبنظران شناخته شده المللی در زمینه پریش خوانی (دیسلکسیا) آغاز شد.  وی پایه های عصب شناسی این بیماری یادگیری که شمار قابل توجهی از افراد در سرتاسر جهان از آن رنج می برند را بررسی کرد.   آخرین سخنرانی اصلی کنفرانس به فلسفه ذهن اختصاص داشت که فرید مسرور، پژوهشگر میهمان دانشگاه هاروارد، با عنوان "هندسه فضای دیداری و طبیعت تجربه دیداری" به آن پرداخت.

بحث و گفتگوهای جانبی پروفسور جان استاین

یکی از هدف های اساسی کنفرانس بین المللی علوم شناختی ایجاد فضای ارتباط  و تعامل میان دانشمندان و پژوهشگران علوم شناختی در داخل و نیز با همتایان خود در خارج از ایران بود.  حضور سخنرانان و شرکت کنندگانی از آلمان، اردن، ایتالیا، بریتانیا، پاکستان، چین، دانمارک، رومانی، ژاپن، سودان، فرانسه، کانادا، لبنان، مالزی و هند در این همایش سه روزه زمینه مناسبی را برای آشنایی و تبادل نظر میان آنها و دست اندکاران علوم شناختی در ایران را فراهم آورد.  از جمله دیگر ویژگی های این کنفرانس دعوت اولین بار از تعدادی دست اندرکاران رشته های مرتبط با علوم شناختی از کشورهای اسلامی بود که با حمایت ویژه بانک بین المللی توسعه اسلامی (IDB) امکان پذیر شد.شرکت کنندگان ثبت نام کرده در کنفرانس کتابی دربرگیرنده چکیده مقاله ها و پوسترهای ارایه شده در کنفرانس را دریافت کردند.  سی.دی. این کتاب چکیده ها، با امکانات جستجوی الکترونیکی آسان، نیز هم اکنون در محل پژوهشکده قابل دریافت است.

در میان حمایت کنندگان اصلی کنفرانس چهارم، می بایست از دفتر همکاری های فناوری، و نیز معاونت امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین دانشگاه علوم پزشکی تهران در کنار بانک توسعه اسلامی نام برد که با حمایت های مالی و تامین محل برگزاری کنفرانس سهم قابل  توجهی در امکان پذیر ساختن برگزاری موفقیت آمیز این کنفرانس بر عهده داشتند.

ارایه پوستر

پنجمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی قرار است در دو سال دیگر (1392) در تهران برگزار شود.

ارایه شفاهی مقاله