*خلاصه گزارش پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی (ICCS 2013)

پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی (ICCS 2013) به ابتکار پژوهشکده علوم شناختی از 17 تا 19  اردیبهشت 1392 در تهران برگزار  شد. در این همایش بیش از 560 نفر از ایران و نیز میهمانانی از 16 کشور خارجی حضور داشتند. در این همایش بیش از 276 مقاله و پوستر، در کنار 8 سخنرانی اصلی و کارگاه آموزشی توسط استادان و پژوهشگران مدعو  از دانشگاه ها و موسسه های  پژوهشی معتبر بین المللی ارایه شد.  موضوعات اصلی همایش عصب شناسی شناختی، روان شناسی شناختی، آموزش و پرورش شناختی، زبان شناسی شناختی، فلسفه ذهن، و هوش مصنوعی بود.

دکتر حمیدرضا پوراعتماد، رییس پژوهشکده علوم شناختی که ریاست این همایش را برعهده داشت، در سخنان خود از تلاش های پژوهشکده علوم شناختی، انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران، انجمن علوم اعصاب ایران و دانشگاه های کشور در بسط و توسعه علوم شناختی سخن گفت.

دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه شهید بهشتی نیز در این مراسم از اهمیت مغز بعنوان یک ارگان مهم که در شناخت و درک بشر نقش اصلی را برعهده دارد سخن گفت. دکتر طهرانچی از علوم شناختی به عنوان یکی از پویاترین شاخه های علم روز یاد کرد.

سپس سید کمال خرازی، دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی به رئوس برنامه های ستاد اشاره کرد و گفت: این ستاد در سال 1391 با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و با هدف توسعه علوم و فناوری های شناختی در ایران تشکیل شد. دکتر خرازی گفت ستاد در زمینه توسعه منابع انسانی، تحقیق و پژوهش (پایه و کاربردی) و در زمینه زیر ساخت ها و

بازاریابی فعالیت خواهد کرد تا شرایط را برای ترییت نیروهای متخصص و پژوهشگر در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و همچنین تشکیل شرکت های دانش بنیان جهت عرضه فناوری های شناختی، بویژه در بمنظور ارتقای کیفیت زندگی ایرانیان با توجه به مشکلات و مسایل بومی فراهم آید.

دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی گفت طبیعت علوم شناختی ایجاب می کند که همکاری نزدیکی بین موسسات ایران و  موسسات مشابه در سایر کشورها بوجود آید. دکتر خرازی ابراز امیدواری کرد که پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی بتواند گامی در این راستا بردارد تا علاوه بر شناساندن علوم شناختی به جامعه علمی ایران، زمینه لازم را برای همکاری بین المللی بین پژوهشگران ایرانی و محققان خارجی آماده سازد.

یکی از هدف های اساسی پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی ایجاد فضای ارتباط و تعامل میان دانشمندان و پژوهشگران علوم شناختی در داخل و نیز با همتایان خود در خارج از ایران بود.  حضور سخنرانان و شرکت کنندگانی از 16 کشور ( اردن، اسپانیا، اطریش، انگلستان، پاکستان، ترکیه، جمهوری چک، چین، دانمارک، روسیه، سوئد، عراق، کانادا، مجارستان و هند)  در این همایش سه روزه زمینه مناسبی را برای آشنایی و تبادل نظر میان آنها و دست اندکاران علوم شناختی در ایران فراهم آورد.

پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی در تهران نشاندهنده افزایش استقبال دانش پزوهان از علوم و فناوری های شناختی بود. به گزارش دکتر سید وحید شریعت دبیر علمی پنجمین همایش، بیش از500 چکیده مقاله توسط دبیرخانه پنجمین همایش دریافت شد، که در نهایت از میان آنها  276مقاله  در قالب 55 مقاله برای ارائه شفاهی و 221 مقاله برای ارایه بصورت پوستر توسط کمیته علمی همایش برگزیده  شد.

چکیده مقالات پذیرفته شده بصورت یک شماره ویژه در نشریه الکترونیکی Archives of Iranian Medicine    منتشر می شود. این شماره ویژه در بانک اطلاعات ISI نمایه خواهد شد.

پنجمین همایش علوم شناختی در مدت سه روز به سه نشست همزمان در سه سالن بر اساس موضوع های اصلی همایش  تقسیم می شد. به موازات ارایه های شفاهی، پوسترها نیز در سالن های دیگری در محل همایش و در کنار غرفه های تعدادی از انجمن های علمی، مراکز پژوهشی، نشریات و نمایشگاه  کالاهای مرتبط با علوم شناختی عرضه می گردید.

هر روز در پایان سه جلسه عمومی همایش، حدود ساعت 4 بعد از ظهر، سه کارگاه برگزار می شد که هدایت هر یک از آنها بر عهده یکی از سخنرانان مدعو بود.

در حاشیه همایش پنجم، اولین نشست "هم اندیشی " متخصصین علوم و فناوری های شناختی به ابتکار ستاد راهبری علوم و فناوری شناختی برگزار شد. موضوع اصلی این نشست بررسی سیاست ها و راهبردهای کلان توسعه علوم و فناوری های شناختی، تدوین شده توسط ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی، بود.

از دیگر ویژگی های همایش پنجم، جلسه ای با عنوان " مدیریت شناختی و معرفی  رشته مدیریت مراکز آموزشی با رویکرد شناختی" بود که در دومین روز همایش به موازات نشست های عادی آن به ابتکار پژوهشکده علوم شناختی برگزار شد. در این جلسه بیش از 70 نفر از اساتید، کارشناسان و مدیران و دست اندرکاران آموزشی کشور شرکت داشتند.

در پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی، برای دومین بار و با حمایت ویژه بانک بین المللی توسعه اسلامی (IDB) از تعدادی دست اندرکاران رشته های مرتبط با علوم شناختی از کشورهای اسلامی دعوت بعمل آمده بود.

شرکت کنندگان در همایش لوح فشرده حاوی چکیده مقاله ها و پوسترهای ارایه شده در همایش را دریافت کردند.  لوح فشرده چکیده ها، با امکان جستجوی آسان، هم اکنون در محل پژوهشکده علوم شناختی قابل دریافت است.

در میان حمایت کنندگان اصلی همایش پنجم، می بایست بویژه از دانشگاه شهید بهشتی، ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی، مرکز همکاری های فناوری و نو آوری و بانک توسعه اسلامی نام برد که با  تامین محل برگزاری همایش و حمایت های علمی و مالی خود سهم قابل  توجهی در امکان پذیر ساختن برگزاری موفقیت آمیز آن داشتند. سایر حامیان و همکاران پژوهشکده در برگزاری پنجمین همایش بین المللی علوم شناختی عبارت بودند از:  فرهنگستان علوم پزشکی، انجمن علوم و فناوری های شناختی، انجمن علوم اعصاب، پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی و انجمن  روانپزشکی کودک و نوجوان ایران.

پژوهشکده علوم شناختی در نظر دارد به یاری خداوند ششمین کنفرانس بین المللی علوم شناختی را در سال  (1394) در تهران برگزار کند.