*پژوهشکده علوم شناختی به عنوان یکی از مراکز برگزیده پژوهشی کشور برای طرح پایگاه‌های تخصصی جذب متخصصان و دانشمندان برجسته ایرانی غیر مقیم انتخاب شد

طرح همکاری با متخصصان و دانشمندان برجسته ایرانی غیر مقیم به همت دفتر امور بین‌الملل بنیاد ملی نخبگان و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با هدف ایجاد زمینه‌ برای استفاده از ظرفيت دانشمندان و متخصصان ایرانی غیر‌مقیم تنظیم شده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، جهاد دانشگاهی، مرکز تحقیقات مخابرات وفناوری اطلاعات و پارک فناوری پردیس سایر مراکز علمی انتخاب شده برای همکاری در اجرای این طرح هستند.

يکی از مهمترین موانع در بازگشت متخصصان و دانشمندان ایرانی غیر‌مقیم که از دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر و برجسته خارجی فارغ‌التحصیل می‌شوند،عدم وجود فضای شفاف در كشور براي اشتغال نخبگان ايراني غیرمقیم در حوزه‌های مختلف علمی و فناوری است.

علاوه بر اين، دانش‌آموختگان ايراني غيرمقيم دوره های دکتری از دانشگاه‌های برتر دنیا که تمایل به ‌بازگشت به کشور را دارند، مدت زماني طولانی را می‌بایست صرف تأیید مدارک تحصیلی و بررسی و شناسایی مراکز و مؤسسات علمی و فناوری حوزه تخصصی خود جهت شروع به‌کار کنند.متأسفانه آشنایی ناکافی با شرایط داخل کشور و زمان‌بر بودن فرآیند یادشده گاه به ایجاد نوعی سرخوردگی و کاهش انگیزه جهت بازگشت نخبگان ايراني غیرمقیم به کشور منجر می‌شود.

لذا با توجه به مشکلات فوق و در راستاي نيل به اهداف بلند مدت چشم انداز علمي كشور و بهره‌گيري از ذخاير علمي و توانايي‌ها و تجارب دانشمندان، متخصصان، اساتيد و كارآفرينان ايراني غيرمقيم، طرح (پايگاه‌هاي تخصصي جذب) به منظور انتقال دانش، تجربه، و ايده‌هاي فناورانه به کشور با همكاري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، بنياد ملي نخبگان‌ و مراکز پژوهشی برگزيده كشور در حوزه‌هاي سلول هال بنیادی، فناوري اطلاعات و ارتباطات، مهندسي پزشكي، رباتیم پزشکی، علوم و فناوري‌هاي شناختي (Cognitive Science)، بيوفيزيك و بيوشيمي اجرا مي‌شود.

بر اساس اين طرح جامعه نخبگان ايراني غيرمقيم به چهار گروه دانش‌آموختگان مقطع دكتري و اساتيد دانشگاه­های برجسته دنیا،متخصصان و مديران شرکت­های معتبر دنیا در حوزه فناوري‌هاي پيشرفته وكارآفرينان حوزه فناوري‌هاي پيشرفته تقسيم شده و براي هر يك تسهيلاتي به شرح ذيل در نظر گرفته شده است:

1- تسهیلات دوره پسا دکتری

دانش آموختگان ايراني غيرمقيم دوره دکتری در یكی از دانشگاه‌‌هاي برتر دنیا كه ترجیحاً از زمان فارغ‌التحصیلی آن‌ها بیش از 3 سال نگذشته باشد، می‌توانند به مدت یکسال به عنوان پژوهشگر دوره پسادكترا در يكي از پايگاه‌هاي تخصصي منتخب از این تسهیلات استفاده کنند.

2- تسهیلات دوره فرصت مطالعاتی

اساتید ايراني غيرمقيم در دانشگاه‌‌هاي برتر دنیا می‌توانند به مدت 6 ماه تا یکسال ضمن تعريف همكاري مشترك با يكي از پايگاه‌هاي تخصصي منتخب از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

3- تسهیلات جذب اساتید مدعو و معین(Adjunct Professors)

اساتید ايراني غيرمقيم در دانشگاه‌‌هاي برتر دنیا می‌توانند به مدت حداكثر 3 ماه ضمن تدريس به عنوان استاد مدعو يا معين در يكي از پايگاه‌هاي تخصصي منتخب از این تسهیلات استفاده کنند.

4- تسهیلات حمایت از فعالیت‌های فناورانه (شرکت‌های دانش‌بنیان)

متخصصان و كارآفرینان ایرانی غیرمقیم با سمت كارشناس، مشاور‌ و یا مدیر در یکی از مراكز و شرکت‌های شاخص علمی، فناوری، پژوهشی و صنعتی خارج از كشور می‌توانند ضمن تعريف همكاري مشترك با يكي از پايگاه‌هاي تخصصي منتخب و با هدف انتقال دانش و فناوري‌هاي نوين به كشور از این تسهیلات بهره‌مند‌ شوند.

5- تسهیلات حمایت از انجام سخنرانی و برگزاری كارگاه‌های تخصصی

اساتید، دانشمندان، متخصصان و كارآفرینان ایرانی غیرمقیم می‌توانند در زمان حضور در كشور با ارائه سخنراني و يا برگزاري كارگاه‌هاي آموزشي در يكي از پايگاه‌هاي تخصصي منتخب از این تسهیلات استفاده کنند.

متقاضيان مي‌توانند جهت ثبت‌نام و آشنايي با جزئيات تسهيلات مذكور به سامانه همکاری با متخصصان و دانشمندان برجسته ایرانی غیرمقیم به نشانی  http://international.bmn.ir مراجعه كنند.