*معاون علمی رییس جمهوری: آزمایشگاه ملی علوم شناختی راه‌اندازی می‌شود

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از اولویت‌های اصلی این معاونت را علوم شناختی دانست و اعلام کرد: آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز به زودی راه اندازی خواهد شد. دکتر " سورنا ستاری" در مراسم گشایش " ششمین همایش بین‌المللی علوم شناختی"،  با اشاره به اینکه علوم شناختی از علوم جدیدی است که کشور باید به سمت آن حرکت کند، افزود: این علم هم مانند  نانو، باید دنیای آینده را رقم زند، چرا که دنیای آینده، دنیای علوم جدید است. وی با اشاره به توسعه کمی آموزش عالی طی سالهای اخیر و  عدم توجه به تاثیرگذاری گسترش آن در جامعه، گفت: با وجود تحریم ها ، اما به لحاظ چاپ مقاله جهش خوبی داشتیم اما  تاثیرگذاری در آنها مشاهده نمی شود.

دکتر ستاری با اشاره به اینکه نیروی انسانی ، سرمایه اصلی هر کشوری است، افزود: معاونت علمی ، 13 ستاد دارد که موظفند از شناسایی استعدادها و رساندن آنان به مدارج عالی علمی ، برنامه ریزی و سیاستگذاری داشته باشند و کشورهایی موفق عمل می کنند که از مزایای ذاتی نیروی انسانی کشورشان ، به نحو احسن استفاده کنند. معاون علمی رییس جمهوری تصریح کرد: کشوری همچون ما که نیروی انسانی قابل توجهی دارد، آینده را در اختیار دارد، چرا که دیگر شرکت‌های بزرگ تنها شرکت‌های نفتی نیستند بلکه شرکت‌هایی هستند که با نیروی انسانی و قدرت ذاتی انسان در جهان کار می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه باید محققانی تربیت‌ کنیم که در مرزهای دانش و تجاری‌سازی محصولات علمی پیش بروند، افزود: اقتدار آینده کشورها در کسب علوم جدید مانند نانو ، علوم شناختی و ... است و این علوم آینده کشورها را می سازند ولی باید درست با آنها برخورد کنیم و اشتباهی که در آموزش عالی کردیم، نداشته باشیم. معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: اقتصاد دانش بنیان مزیت دارد و باید از آن ، در هر کجا که نیاز هست ، درجهت تقویت آن استفاده کنیم ، اما نه کاری که ما طی سالهای گذشته کردیم .

وی سپس به عنوان نمونه ، به وضعیت بافندگان فرش قم ،  که یکی از زیباترین و باارزش ترین صنایع دستی کشور است ، اشاره کرد و گفت: طی سالها، به جای کمک به این بافندگان که فعال بودند، و می توانستیم از فناوری اطلاعات، ارگونومی و نانو و همچنین اقتصاد دانش‌ بنیان در جهت گسترش کیفی این فعالیت استفاده کنیم، آنان را وارد دانشگاهها کردیم و آن جوان 35 یا 40 ساله که می توانست در کار خود با استفاده از دانش روز، فعالیت خود را گسترش دهد، هم اکنون به دنبال کار و اشتغال است. وی افزود: اگر با نیروی انسانی و علوم انسانی درست برخورد نکنیم همین می شود که چهار و نیم میلیون دانشجو داریم و باید به فکر اشتغال آنان باشیم .در صورتی که اگر راجع به تجاری سازی درست عمل کنیم و ریسک های آن را قبول کنیم و فرصت شغلی در دانشگاهها ایجاد کنیم ، از نیروی انسانی استفاده درست کرده ایم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه هزینه زیادی در حوزه پژوهش می کنیم ، ولی درست هزینه نمی کنیم ، اظهارداشت: باید ببینیم کشور به چه چیزی نیاز دارد . قرار نبود پژوهش ما دولتی باشد و یا دانشگاهها صددرصد دولتی باشند.

دکتر ستاری تاکید کرد: ستادها باید کوچک بمانند و بودجه خود را به مراکز علمی دیگر تخصیص بدهند و آنها را تقویت کنند، بخصوص حوزه هایی مانند مراکز علوم شناختی که در زمینه تجاری سازی کار می کنند.

وی در عین حال تاکید کرد ، دولتها موظفند در مرز دانش که اقتدار ملی می آورد مانند انرژی هسته ای، هزینه کنند. وی به بحث علوم شناختی به عنوان یکی از اولویت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد و افزود: دانشگاههای ما با علوم شناختی و فضای بین رشته ای آشنا نیستند درصورتی که امروزه تمامی علوم به هم پیوسته شدند و مرزی نمی توان بین رشته ها مثلا مهندسی و پزشکی و یا هنر با دیگر رشته ها قائل شد. وی تصریح کرد: ستاد ، بین مراکز آموزشی ، علوم انسانی ، بازار و تجاری سازی ارتباط ایجاد کند . قطعا در روزهای اولیه ، مانند تفکری که روی نانو بود، کار با مشکلاتی همراه خواهد بود اما با همدلی که ستاد در سطح کشور ایجاد می کند ، موفق می شود.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در پایان سخنانش مجددا تاکید کرد: پژوهش و آموزش یک ارتباط دو طرفه است و باید بین پروژه‌هایی که در مرز دانش و تجاری‌سازی قرار دارند، تفاوت قائل شویم و نوع برخورد در این بخش مهم است.

دکتر ستاری همچنین از نمایشگاه دستاوردهای علوم و فناوریهای شناختی که در کنار همایش تشکیل شده بود بازدید به عمل آورد.

ششمین همایش بین المللی علوم شناختی به مدت سه روز با حضور جمع کثیری از متخصصان و دانشجویان رشته های مختلف مهندسی ، پزشکی ، علوم انسانی و ... در مرکز همایش های بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شده است.