*مطالعات رفتاری با استفاده از تحریکات عمقی مغز انجام می شود

رییس مرکز تحقیقات سلولی ومولکولی و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران اعلام کرد: برای اولین بار در ایران مطالعات رفتاری با استفاده از تحریکات عمقی مغز، اجرا می شود.

دکتر" محمدتقی جغتایی " در حاشیه محل برگزاری همایش بین المللی علوم شناختی ، به نمایش چگونگی اجرای این پروژه در نمایشگاه جانبی این همایش اشاره کرد و افزود: این پژوهش با عنوان پروژه DBS ، به سفارش ستاد راهبری توسعه علم و فناوری علوم شناختی نهاد ریاست جمهوری و با همکاری دانشکده برق و کامپیوتر پردیس فنی دانشگاه تهران و مجتمع آموزشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) انجام می شود.

وی اظهارداشت : این روش علمی که از ترکیب علوم فنی – مهندسی و پزشکی شکل می گیرد، برای مطالعات رفتاری بسیاری از بیماران مغزی بویژه بیماران مبتلا به پارکینسون و در آینده برای معتادان که قاعده مغز را با مشکل روبه رو می کند، کارآیی دارد.

دکتر جغتایی با اشاره به اینکه پروژه تحقیقاتی DBS ، طی سه فاز عملیاتی می شود، گفت: در فاز اول این پروژه، تیم مهندسان دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران ، نسبت به ساخت الکترودها که تحریکات مغزی را ایجاد می کنند ، اقدام کردند و با کاشت الکترودها در مغز حیوان و ایجاد شرایط بیمار مبتلا به پارکینسون و لرزش های بدن ، کاربرد مدل آزمایشگاهی را در مطالعه رفتاری حیوان مشاهده کردیم که خوشبختانه کاربرد آن موفق بود.

وی افزود: هم اکنون در دنیا ، تحریکات مغزی به دو شکل ، سطحی و عمقی انجام می شود که تحریکات عمقی مغز بسیار پیچیده بوده و با توجه به اینکه هزینه ساخت و کاشت الکترودها در مغز بسیار زیاد است ، اجرای آن برای بیماران در ایران امکانپذیر نبود اما با اجرای این پروژه تحقیقاتی که در نهایت منجر به تولید فناوری مربوطه خواهد شد، هزینه های مربوطه تا یک پنجم کاهش می یابد.

رییس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: در فازهای دوم و سوم ، این مطالعه بر روی  حیوانات بزرگ و سپس انسان ، انجام خواهد شد و انشاالله کاربرد این مطالعات را در بسیاری از بیماریهای علوم اعصاب و اختلالات مغزی و تکاملی شاهد خواهیم بود.

دکتر جغتایی همچنین از دستگاه سنجش تعادل بیماران دچار اختلالات مغزی و حرکتی که برای اولین بار در ایران طراحی و ساخته شده است، سخن گفت.

رییس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: با همکاری این مرکز تحقیقاتی و دانشگاه صنعتی شریف ، دستگاه سنجش تعادل برای بیماران دچار اختلالات مغزی و حرکتی ، طراحی و ساخته شده است.

وی افزود: این فعالیت پژوهشی با پشتیبانی مالی صندوق حمایت از پژوهشگران معاونت علمی ریاست جمهوری، تحت عنوان پروژه  BIODEX  اجرا شد و با ساخت این دستگاه ، اندازه گیری میزان تعادل بیمار که کمک به درمان اختلالات مربوطه خواهد کرد، صورت می گیرد.

وی با اشاره به اینکه اولین نمونه این دستگاه مربوط به کشور انگلستان است، اظهارداشت: مهندسان کشورمان ، با طراحی نرم افزار جدید و تغییراتی بر روی امکانات فیزیکی آن، دقت و قابلیت نمونه خارجی این نوع دستگاه را در نمونه ایرانی ارتقاء داده و استفاده از آن را برای بیماران  بویژه سالمندان ، آسانتر کرده اند.

دکتر جغتایی با تاکید بر اینکه ، این محصولات حاصل فعالیت  چند تخصص و دانش در کنار یکدیگر است ، تاکید کرد: توانبخشی عصبی  بخصوص برای سالمندان ، بیشتر در منزل انجام می شود و تهیه این دستگاه با کمترین هزینه ، می تواند به توانبخشی این نوع بیماران کمک کند.

وی افزود: بنظر می آید که با ساخت و تولید این دستگاه  در ایران ، هزینه یکصد هزار پوندی نمونه خارجی آن به کمتر از یک چهارم ، کاهش یابد .

رییس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران ، هزینه کل مطالعه، طراحی و ساخت دو نمونه را 200 میلیون تومان برآورد کرد.

ششمین همایش بین المللی علوم شناختی طی سه روز گذشته با حضور متخصصان ، اساتید و دانشجویان رشته های مختلف علوم شناختی ، علوم اعصاب ، فنی – مهندسی ، علوم انسانی و ... در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد .

در حاشیه محل برگزاری این همایش علمی ، شرکت های مختلف، انواع دستاوردها و محصولات که به نوعی برای مطالعه و ارزیابی کارکرد مغز ، سنجش هوش و رفتارسنجی مورد استفاده قرار می گیرد، به نمایش گذاشتند.