*نگاهی به هفتمین همایش بین المللی علوم شناختی (ICCS 2017)

هفتمین همایش بین المللی علوم شناختی (ICCS 2017) روز پنجشنبه 14 اردیبهشت ماه به کار  5 روزه خود در تهران پایان داد.

همایش بین المللی علوم شناختی هر دو سال یکبار با شرکت دانشجویان، اساتید و پژوهشگران ایرانی و غیر ایرانی حوزه های علوم و فناوری های شناختی  برگزار می شود. يكي از اهداف پژوهشکده علوم شناختی ، به عنوان برگزار کننده همایش های بین المللی دوسالانه علوم شناختی، کمک و مشارکت در فراهم ساختن بستر لازم برای گردآوري، تبادل اطلاعات و تجربيات و گسترش همكاري هاي علمي و پژوهشي و طراحي و اجراي پروژه هاي مشترك بین مراکز علمی، پژوهشی، آموزشی و شرکت ها و موسسات دانش بنیان کشور در حوزه های علوم شناختی و همچنین توسعه  مبادلات علمی و پژوهشی در این شاخه جدید علمی آنها با مراکز پژوهشی و آموزشی سایر کشورها با نگاه ویژه به کشورهای اسلامی  است.

ارایه نتایج تحقیقات صاحبنظران، استادان و دانشجویان ایرانی و خارجی درباره موضوعات گوناگون علوم شناختی، سخنرانی اساتید ایرانی و خارجی، گزارش طرح های  پژوهشی انجام شده با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های  شناختی، برگزاری کارگاه های آموزشی، معرفی آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز، سمینار دانش آموزی، اهدای جوایز برگزیدگان مسابقات دانش آموزی "اهوازی" و "دانش مغز"، توسعه علوم شناختی برای همه اقشار جامعه و . . .  برنامه های هفتمین همایش بین المللی علوم شناختی بود.

موضوعات همایش هفتم  از جمله عصب شناسی شناختی ، روان شناسی شناختی، آموزش و

پرورش شناختی ، فلسفه ذهن، هوش مصنوعی و مدلسازی شناختی ، بازتوانی شناختی ، نقشه برداری و تصویر برداری مغز، ارزیابی شناختی ، زبان شناسی شناختی ، عصب شناختی بالینی ( با تاکید بر اوتیسم و آلزایمر) و شناخت اجتماعی  را دربر می گرفت.

در این همایش با ایراد سخنرانی 12 استاد مدعو ایرانی و غیر ایرانی به عنوان سخنرانان اصلی و برگزاری همزمان 10 جلسه میز گرد (پنل)، چهار نشست هم اندیشی (سمپوزیوم)، 10 نشست مختلف با عنوان "درگاه ورود به علوم شناختی "، 7 نشست عمومی برای ارائه شفاهی 40 مقاله پذیرفته شده، 6 جلسه عمومی برای ارائه بیش از90 مقاله پذیرفته شده به صورت پوستر و 8 نشست ویژه برای ارائه نتایج طرح های پژوهشی مختلف مورد حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی موضوعات گوناگون در حوزه های علوم شناختی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. نشست های "درگاه ورود به علوم شناختی" با مشارکت پژوهشکده مغز و شناخت  دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

همچنین برگزاری سمینار دانش اموزی علوم اعصاب با شرکت  400 نفر از دانش اموزان و نیز اختصاص فضای ویژه به شرکت های دانش بنیان ایرانی فعال در زمینه تولید محصولات و ارائه خدمات در حوزه فناوریهای همگرا (NBIC)  در نمایشگاه جانبی همایش از ویژگی های هفتمین همایش بود.

دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری روز سه شنبه 12 اردیبهشت در مراسم افتتاحیه همایش نسبت به شکوفاتر شدن دستاوردهای علمی در حوزه علوم و فناوریهای شناختی  در آینده نزدیک ابراز خوش بینی کرد. وی از "پیشرفت های خوب" کشور در حوزه های بیوتکنولوژی، آی تی و نانو سخن گفت و در عین حال اظهار داشت   " فعالیت در حوزه علوم شناختی دیر شروع شد که امید می رود با حمایت های معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری شاهد شکوفاتر شدن این بخش در آینده نزدیک باشیم".

دکتر ستاری یکی از مشکلات حوزه علوم شناختی را  "کمبود نیروی متخصص" دانست و وعده داد برای رفع آن، تلاش های مختلف ودر صورت ضرورت اعزام دانشجو به خارج از کشور پی گرفته شود.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطر نشان کرد برخی از شرکت های دانش بنیان با اندیشه، انگیزه و اراده جوانان کشور، ارزش ده ها میلیون دلاری پیدا کرده اند. این اتفاقات، نشانگر ظهور اقتصاد جدیدی است که سرمایه اش به جای ملک و ساختمان و تجهیزات اندیشه، اراده، اعتماد به نفس و مدیریت دانش بنیان است. ستاری گفت " ستادهای معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری، فاقد ساختمان های بزرگ لوکس و گران قیمت، تجهیزات فیزیکی و نیروی انسانی اجرایی کافی است ولی خوشبختانه به ازاء آن،  امروز یکصد پژوهشکده در کشور همراه دانشجویان با انگیزه در حوزه نانو  کار می کنند." وی با استناد به "اطلاعات به دست آمده"  گفت ایران  از نظر مقالات علمی حوزه نانوتکنولوژی، رتبه پنجم دنیا را دارا است.

معاون علمی ریاست جمهوری حضور خود در هفتمین همایش علوم شناختی را نشانه حمایت همه جانبه از اندیشمندان، اساتید، دانشجویان، علاقمندان و فعالان علوم و فناوری های نو بویژه علوم شناختی  خواند و گفت  "رشد و توسعه علوم شناختی هم نیازمند طراحی برنامه‌های منسجم دانش آموزی، دانشجویی، و شرکت های دانش بنیان است."  دکتر ستاری گفت تا زمانی که سرمایه بخش خصوصی وارد حوزه پژوهش نشود، نمی توانیم شاهد رشد در بخش های مختلف از جمله علم و فناوری در کشور باشیم. او خاظر نشان کرد دولت از ورود هرچه بیشتر سرمایه بخش خصوصی به حوزه های دانش بنیان به جای بازارهای کاذب مانند ارز و مسکن استقبال می کند.

هفتمین همایش بین المللی علوم شناختی کلیه جلسات خود را همانند ششمین همایش با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران در مرکز بین المللی همایش های محمد بن زکریای رازی برگزار کرد.

دکتر سید جواد حاجی میر اسماعیلی، رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران  در مراسم شروع همایش  طی سخنانی کوتاه به موضوع اختلالات شناختی به عنوان یکی از شایع ترین و  مهمترین مشکلات بیماران مبتلا به بیماران سیستم عصبی پرداخت. او گفت " با تربیت دانش آموختگان متخصص در زمینه های علوم اعصاب و علوم شناختی، اکنون زمان بهره گیری از دانش و مهارت های حرفه ای دانش آموختگان این رشته ها با همکاری متخصصان بالینی مربوطه در کشور فرا رسیده است. علوم اعصاب، بویژه علوم اعصاب شناختی، یکی از علوم راهبردی مطرح است که امیدواریم در کنار سایر علوم نوین در دهه آینده تحولات شگفت انگیزی را در حوزه های انسانی، اجتماعی و پزشکی ایجاد کند." دکتر میراسماعیلی افزود "دانشگاه علوم پزشکی ایران در تلاش برای کمک به تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی در حوزه علمی و اجرایی سازی اهداف اسناد بالادستی مانند نقشه جامع علمی کشور، در برنامه ریزی های آموزشی و پژوهشی خود به علوم و فناوری های نوین مانند علوم اعصاب توجه ویژه دارد."  وی عقد تفاهم نامه با پژوهشکده علوم شناختی و مشارکت با پژوهشکده در تاسیس کلینیک مغز و شناخت،از جمله فعالیت های دانشگاه در این زمینه برشمرد.

دکتر سید کمال خزاری دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و رئیس هیات های  موسس و امنای پژوهشکده علوم شناختی نیز در سخنان افتتاحیه خود اولویتهای  جهانی از جمله آمریکا، اروپا و به خصوص کشورهایی چون انگلستان، آلمان و فرانسه را در حوزه فناوری­های همگرا ، از جمله علوم و فناوریهای شناختی  توضیح داد و آنگاه اولویتهای ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی را بر شمرد که معیار حمایت از تحقیقات شناختی است. او ابراز امیدواری کرد جمهوری اسلامی در رقابت شدید جاری با ترکیه و رژیم اشغالگر در حوزه علوم شناختی رتبه اول را در منظقه بدست اورد. وی در عین حال یاداور شد  علوم شناختی در کشور حدود چهار سال است با جدیت دنبال می شود و در مراحل ابتدایی خود قرار دارد. اما طی همین مدت اندک، رشد خوبی داشته است.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در گفت و گوئی خبری در زمینه برنامه های ستاد توسعه علوم شناختی گفت : ستاد از طریق برنامه های مختلف در حال آشنا کردن دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور با این حوزه و تجهیز زیرساخت های آنها و برگزاری دوره های آشنایی دانشجویان با علوم شناختی است. همچنین دانشجویان مستعد را جذب و در قالب بورسیه به خارج اعزام می کند.

دکتر خرازی ادامه داد که فراهم ساختن بستر همکاری های علمی – پژوهشی در حو.زه علوم شناختی با مراکز و استادان کشورهای خارج به ویژه با کشورهای اسلامی یکی از اهداف اصلی برگزاری مجموعه همایش های بین المللی علوم شناختی توسط پژوهشکده علوم شناختی بوده است.

پژوهشکده امسال برای چهارمین دوره متوالی موفق به جلب حمایت بانک توسعه اسلامی در برگزاری همایش علوم شناختی در تهران شد. با سود جستن از پشتیبانی بانک توسعه اسلامی استادان و متخصصانی از کشورهای افغانستان، لبنان، عراق، مالزی، اندونزی و عمان در کنار کشورهای هلند، انگلیس، نیوزیلند، آلمان، آمریکا در این همایش شرکت پیدا کردند. دکتر خرازی همچنین اظهار داشت ایران سرگرم برنامه ریزی است تا با همکاری دانشگاه های عمانی با اعزام متخصصان ایرانی کارگاه های آموزشی علوم شناختی در آن کشور برگزار کند.

هفتمین همایش بین المللی علوم شناختی میزبان بیش از 400 نفر از دانش آموزان شرکت کننده در سمینار دانش اموزی  مغز و شناخت بود. همچنین در مراسم افتتاحیه همایش جایزه " مغز و شناخت اهوازی " به دانش آموزان برگزیده مسابقات علوم اعصاب شناختیاز شهرهای آمل، مشهد، یزد و اصفهان اهدا شد.

"جایزه مغز و شناخت اهوازی" که با حمایت و ابتکار "ستاد علوم و فناوری های شناختی" در مهر ماه 1393 طراحی شد، هر سال به تعدادی از برگزیدگان حوزه‌های مرتبط با علوم و فناوری های شناختی اهدا می شود.

همزمان با اهدای جوایز به دانش آموزان، از دکتر عبدالحسین  عباسیان نیز به پاس ترویج و آموزش علوم شناختی، تقدیر . به عمل آمد.

حکیم« علی بن عباس اهوازی » طبیب و حکیم معاصر عضدالدوله، ابوشجاع فناخسرو بن رکن الدین دیلمی، سلطان فرهنگ پرور و دانش گستر آل بویه بود.  وی پس از «رازی» و پیش از« ابن سینا» می زیست. او در غرب به "HOLLY ABBAS" مشهور است. کتاب هایش تا اوایل قرن هجدهم میلادی چندین بار به لاتین ترجمه، چاپ و سال ها در غرب تدریس می شد.

در سمینار دانش اموزی همچنین از برگزیدگان مرحله کشوری مسابقات ملی دانش مغز تقدیر شد. مسابقه دانش آموزی "دانش مغز" با هدف علاقمند کردن دانش آموزان به یادگیری دانش مغز و کارکرد های آن، پرورش استعداد های جوان، استفاده از ایده های نو و هدایت نسل پویای امروز به تحصیل در حوزه علوم اعصاب برگزار می شود. این مسابقات هر سال در بیش از 150 مرکز در 30 کشور برگزار می شود.

دانش آموزان برگزیده کشورهای مختلف هر سال در یک کشور گرد آمده و با یکدیگر رقابت می کنند. دور سوم مسابقات کشوری دانش آموزی "دانش مغز" سال 1395 در ایران برگزار شد و آقایان پارسا پات، مهدی واحدی و آرمان خانجانی رتبه های اول تا سوم را به دست آوردند.

فراهم شاختن بستر همکاری های علمی – پژوهشی در حو.زه علوم شناختی با مراکز معتبر خارج از کشور  به ویژه با مراکز و استادان کشورهای اسلامی یکی از اهداف اصلی برگزاری مجموعه همایش های بین المللی علوم شناختی بوده است. هفتیمن همایش علوم شناختی با برخورداری از پشتیبانی بانک توسعه اسلامی به عنوان یکی از حامیان برگزاری همایش بین المللی علوم شناختی در ایران از استادان و متخصصان دانشگاهی  تعدادی از کشورهای اسلامی دعوت شد تا با حضور در این همایش با علوم شناختی آشنا شوند و با دانشگاه های ایران در خصوص مباحث علوم شناختی ارتباط برقرار شود. پژوهشکده علوم شناختی با حمایت ستاد توسعه علوم شناختی در صدد اعزام متخصصان ایرانی و برگزاری کارگاه های آموزشی علوم شناختی در دانشگاه عمان و دیگر کشورهای اسلامی است.

دکتر علیرضا مرادی رئیس پژوهشکده علوم شناختی و رئیس هفتمین همایش در روز پایانی همایش گفت "در مدت برگزاری هفتمین همایش بین‌المللی علوم شناختی، شاهد تلاش مسئولانهٔ  جوان های تشنه دانستن و شناختن علوم و فناوری های نوین بویژه علوم شناختی بودیم." او افزود "همین امر موجب شد  علیرغم آغاز دیر هنگام فعالیت های کشور در حوزه علوم شناختی در مدت چهار سال، رتبه بیست و هفتم جهانی را به دست آوریم و امروز یکی از سه کشور پیشرو منطقه و از برخی جهات، کشور اول منطقه در این زمینه باشیم." دکتر مرادی اظهار داشت "این واقعیت ما را بر آن می دارد تا حمایت از جوانان کشور را  که می توانند کارها را به جایگاه در خور و شایسته برسانند، فزونی ببخشیم."

همایش دو سالانه بین المللی علوم شناختی از سال 1380 توسط پژوهشکده علوم شناختی برگزار می شود. در هر یک همایش ها یکی از دانشگاه های کشور به دعوت پژوهشکده در برگزاری آن مشارکت داشته اند. دانشگاه های تربیت مدرس، علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران از جمله دانشگاه های کشور هستند که تا کنون در برگزاری همایش های بین المللی علوم شناختی با پژوهشکده مشارکت داشته اند. در عین حال سایر مراکز علمی و پژوهشی کشور به ویژه ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی، مرکز همکاری های فناوری و نو آوری به همراه بانک توسعه اسلامی از حامیان اصلی برگزاری همایش های بین المللی علوم شناختی بوده اند

که با  تامین محل برگزاری همایش و حمایت های علمی و مالی خود سهم قابل  توجهی در امکان پذیر ساختن برگزاری موفقیت آمیز آن داشتند.

پژوهشکده علوم شناختی با همکاري نشریه  علمی “ Basic and Clinical NEUROSIENCE”

مجموعه چکیده مقاله های پذیرفته شده برای ارائه در هفتمین همایش علوم شناختی را منتشرخواهد کرد. شرکت کنندگان در این همایش امتیار بازآموزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام روان شناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران برخوردار شده اند.

پژوهشکده علوم شناختی در نظر دارد به یاری خداوند هشتمین همایش بین المللی علوم را در سال 1398 برگزار کند.