*نگاهی به ششمین همایش بین لمللی علوم شناختی (ICCS 2015)

ششمین همایش بین المللی علوم شناختی (ICCS 2015) روز چهارشنبه 9 اردیبهشت ماه به کار سه روزه خود در مرکز بین المللی همایش های محمد بن زکریای رازی پایان داد.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، در این همایش یکی از اولویت‌های اصلی این معاونت را توسعه علوم شناختی دانست. دکتر سورنا ستاری طی سخنانی در نخستین روز همایش گفت: اقتدار آینده کشورها در کسب علوم جدید مانند نانو ، علوم شناختی و ... است و این علوم آینده کشورها را می سازند.

دکتر ستاری خاطر نشان کرد دانشگاه های کشور با علوم شناختی و فضای بین  رشته ای آشنا نیستند درصورتی که امروزه تمامی علوم به هم پیوسته شده اند و   نمی توان مرزی بین رشته های مثلا مهندسی، پزشکی و یا هنر با سایر رشته ها قائل شد.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بر نقش تعیین کننده ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی در برقراری ارتباط بین مراکز آموزشی، علوم انسانی، بازار و تجاری سازی تاکید داشت و در عین حال اعتراف داشت این تلاش در روزهای اولیه، مانند تفکری که ابتدا در مورد نانو وجود داشت با مشکلاتی همراه خواهد بود.

دکتر سید جواد حاجی میر اسماعیلی، رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران نیز در مراسم  نخستین روز همایش خاطر نشان کرد  ورود دانشگاه های بزرگ و مادر به حیطه علوم شناختی تسهیل کننده فرایند شکل گیری همکاری های بین رشته ای و تضمین کننده توسعه علم و فناوری در کشور است.

دکتر سید حاجی میر اسماعیل در سخنان خود اعلام کرد دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان یکی از دانشگاه های علاقه مند به سرمایه گذاری در زمینه علوم شناختی موقعیت منحصر به فردی برای کمک به رشد این زمینه در کشور دارد. وی گفت دانشگاه علوم پزشکی ایران در اختیار داشتن دانشکده هایی که هر دو زمینه علوم انسانی و علوم پزشکی را در زمینه های پایه و بالینی در کنار هم قرار می دهند، توان و زیر ساخت مناسبی برای نقش آفرینی در زمینه علوم شناختی دارند.

او گفت: مجموعه هایی مانند دانشکده فناوری های نوین، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، انستیتو روانپزشکی تهران، گروه های نورولوژی و روانپزشکی دانشکده پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی و همچنین وجود ارتباط و همکاری نزدیک با دانشگاه صنعتی شریف زیرساخت های منحصر به فرد در یک دانشگاه علوم پزشکی در سطح کشور به حساب می آید.

در جلسه گشایش ششمین همایش بین المللی علوم شناختی، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی گفت علوم شناختی با همگرایی با رشته‌های بایو تکنولوژی، نانو تکنولوژی و فناوری اطلاعات که اصطلاحاً NBIC نامیده می شود می‌تواند منجر به تحول مهمی در زندگی انسانها در قرن ۲۱ شود.

دکتر سید کمال خرازی اظهار داشت: در قرن ۲۱ دانشمندان تلاش می‌کنند در قالب دانش ها و فناوری های همگرا (NBIC) به یک انقلاب علمی دست یابند و امیدوارند حل مساله گرسنگی، مقابله با بیماری‌ها، بهبود سلامت انسانها، دسترسی به غذا و در نهایت بهبود کیفیت زندگی انسانها با کمک فناوری‌های جدید محقق شود.

وی همچنین گفت: در نیم هزاره گذشته، دانشمندان بر همه علوم مسلط بودند، اما امروزه علوم به رشته­های متنوعی تجزیه شده و افراد در یک رشته یا حتی بخشی از یک رشته‌ تخصص می گیرند. این امر به گفته دکتر خرازی باعث شده است متخصصان نسبت به سایر ابعاد جسمانی و روانی انسان بی توجه باشند و آنچه تجویز می کنند آثار ناخواسته جانبی بر جای بگذارد.

دبیر ستاد علوم شناختی ادامه داد: امروزه نظریه­ اطلاعات، مجموعه علوم طبیعی پایه را در کنار یکدیگر جمع کرده است و دانش نانو نیز مطالعه علوم طبیعی را در سطح مقیاس نانو به صورت یکپارچه انجام می­دهد. وی در ادامه خاطر نشان کرد: بخصوص در ارتباط با مغز انسان این همگرایی بسیار مهم است، زیرا در مطالعه کارکردهای شناختی مغز انسان دانش زیست شناسی، مقیاسد های نانویی و پردازش اطلاعات همگی درگیرند و لذا با یکپارچه سازی رشته های مختلف می توان مغز و کارکردهای آن را بهتر شناخت.

دکتر خرازی افزود: مغز انسان در ارتباط با بدن جسمانی خود، جامعه، محیط، فناوریها فعالیت می کند، بنابراین، علوم اعصاب، مهندسی، علوم انسانی و ... ، همگی در شناخت مغز انسان تأثیر دارند. به همین دلیل دانشمندان روسی مطالعات اجتماعی را نیز به دانشهای همگرا اضافه کرده­اند و اصطلاح NBICS را رقم زده­اند.

دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی تصریح کرد: فلسفه علوم همگرا این است که با نگاه کل نگر به علوم می‌توان گشتار جدیدی را در علم و فناوری پدید آورد و تفکر و شناخت انسانها را نسبت به حیات، جامعه و طبیعت متحول ساخت.

وی افزود: علوم شناختی به ارتباط انسان با ماشین، ارتباط مغز با مغز و ارتباط انسانها با یکدیگر کمک می­کند و از سوی دیگر رفع کاستیهای شناختی انسانها که امروزه بسرعت رو به گسترش است، از اهداف دیگر علوم شناختی است.

دکتر خرازی در بیان ضرورت رعایت اخلاق زیستی در دانش های همگرا گفت اگر بخواهیم در خدمت انسانها حرکت کنیم باید همواره اخلاق زیستی را مد نظر داشته باشیم، زیرا در نهایت آنچه در علوم انجام می دهیم باید مبتنی بر بنیان های اخلاقی و در خدمت به انسانها باشد.

دکتر علیرضا مرادی، رییس پژوهشکده علوم شناختی که ریاست این همایش را برعهده داشت، در سخنان خود از تلاش های پژوهشکده علوم شناختی در بسط و توسعه علوم شناختی سخن گفت.  در ششمین همایش بین المللی علوم شناختی بیش از سه هزار متخصص، کارشناس و دانشجو در  رشته های مختلف همچون  علوم شناختی , روان شناسی شناختی , علوم اعصاب شناختی ، آموزش و پرورش شناختی ، زبان شناسی شناختی، فلسفه ذهن، مدل سازی شناختی، روان شناسی و مشاوره، روانپزشکی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، مهندسی رایانه، مهندسی برق و مکانیک، جامعه شناسی در جلسات متعدد و کارگاه ها و نشست های بحث آزاد علمی  شرکت داشتند.

یکی از هدف های اساسی پژوهشکده علوم شناختی در برگرازی همایش های دوسالانه  بین المللی علوم شناختی ایجاد فضای ارتباط و تعامل میان دانشمندان و پژوهشگران علوم شناختی در داخل و نیز با همتایان خود در خارج از ایران است.  حضور سخنرانان و شرکت کنندگانی از 11 کشور (اردن، انگلستان، پاکستان، ترکیه، سوئد، کانادا، برزیل, آمریکا، یونان, آلمان و فرانسه) در این همایش سه روزه زمینه مناسبی را برای آشنایی و تبادل نظر میان آنها و دست اندرکاران علوم شناختی در ایران فراهم آورد.

میهمانان خارجی شرکت کننده در همایش که از اساتید برجسته در حوزه خود محسوب می شوند از سطح فعالیت مراکز علمی ایران و تلاش و علاقه دانشجویان ایرانی در کنکاش علمی در حوزه علوم و فناوریهای شناختی شگفت زده بودند. تسلط دانشجویان به زبان انگلیسی نیز نظر اساتید خارجی را به خود جلب نموده بود. موضوعات اصلی ششمین همایش شامل  عصب شناسی شناختی، روان شناسی شناختی، آموزش و پرورش شناختی، زبان شناسی شناختی، فلسفه ذهن، و هوش مصنوعی بود.

در کنار برنامه های اصلی همایش، سمپوزیوم کاربردهای علوم و فناوری شناختی از سوی ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و جلسات درگاههای ورود به علوم و فناوریهای شناختی توسط دانشگاه شهید بهشتی نیز برگزار گردید که مخاطبان زیادی را به خود جلب نمود.

در کنار سالن اصلی همایش غرفه هایی برای معرفی تجهیزات آزمایشگاهی و محصولات شناختی ساخت ایران، وسایل آزمایشگاهی خارجی و کتابهای منتشره در حوزه علوم و فناوری شناختی برپا شده بود که خود در آشنایی شرکت کنندگان با علوم و فناریهای شناختی موثر بود.

بنا بر گزارش ارائه شده از سوی  دکتر وحید شریعت، دبیر علمی همایش، بیش از ، 300 مقاله دریافت شده از سوی دبیرخانه توسط هیات داوران همایش مورد بررسی قرار گرفت. از میان این تعداد، 210 مقاله مورد پذیرش هیات علمی قرار گرفت. 59 مقاله به صورت سخنرانی و 151 مقاله به عنوان پوستر در همایش ارائه شد.

برنامه کاری روزانه  ششمین همایش از ساعات 8 الی 19، علاوه بر ارائه مقالات و پوسترها، شامل 7 سخنرانی اصلی و 6 کارگاه آموزشی توسط استادان و پژوهشگران مدعو  از دانشگاه ها و موسسه های  پژوهشی معتبر ایرانی و بین المللی بود.

شرکت کنندگان واجد شرایط در این همایش از  5/7 تا 15 امتیاز بازآموزی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و از نظام روانشتاسی  و مشاوره جمهوری اسلامی برخوردار خواهند شد.

از ویژگی های قابل توجه ششمین همایش علوم شناختی برگزاری 7جلسه بحث آزاد علمی در زمینه های علوم اعصاب شناختی، اموزش و پرورش شناختی، روان شناسی شناختی ، فلسفه ذهن، مدل سازی شناختی، زبان شناسی شناختی و تصویر برداری مغز  بود.

علاوه بر جلسات و نشست های مختلف ششمین همایش، با همکاری و مشارکت پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی ، انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران و ستاد راهبری توسعه غلوم و فناوری شناختی،10 جلسه سه ساعته در قالب دو سمپوزیوم جانبی با عناوین "درگاه های ورود به گستره علوم شناختی" ویژه دانشجویان دوره های کارشناسی و "کاربردهای علوم و فناوری های شناختی" با شرکت گسترده اساتید و دانشجویان رشته های مختلف برگزار شد.

به گفته دکتر حمید رضا پور اعتماد رئیس پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی و دبیر علمی سمپوزیوم جانبی"درگاه های ورود به گستره علوم شناختی"  هدف از برگزاری آن آشنایی و ترغیب دانشجویان گروه هاي علمی مختلف علوم اعم از محض و کاربردي با علوم شناختی و نحوه ورود آنان به این حوزه، بود. در این سمپوزیوم که  که با چهار موضوع رویکرد علوم انسانى به علوم شناختى، رویکرد علوم پایه به علوم شناختى ، رویکرد علوم مهندسى به علوم شناختى و  رویکرد علوم پزشکى به علوم شناختى با حضور متخصصین و فعالان علوم شناختی برگزار شد  درگاه هاي ورود به حوزه علوم شناختی از رشته هاي مختلف علمی در چهار گروه اصلی پایه، مهندسی، انسانی و هنر، و پزشکی-بالینی مورد بحث و بررسی قرار گرفت .

دکتر پوراعتماد گفت مفاهیم  و اهداف مورد نظر در هر یک از سخنرانی ها شامل ارائه پروژه های انجام شده در زمینه علوم شناختی مرتبط با رشته سخنرانی به طور کلی، پروژه های در دست اجرا توسط سخنران و چگونگی ورود دانشجویان دوره کارشناسی به حوزه علوم شناختی از درگاه این علم بود.

دکتر پوراعتماد، افزایش شرکت متخصصان، اساتید و دانشجویان را در همایش ششم  نسبت به همایش های قبلی قابل توجه  دانست . او گفت تقریبا تمامی سخنرانی ها در سالن های مختلف همایش با استقبال شرکت کنندگان روبرو بود. پیش بینی برگزار کنندگان سمپوزیوم جانبی "درگاه های ورود به گستره علوم شناختی" شرکت حداکثر 50 تا 60 نفر در جلسات آن بود ، درصورتی که در هر یک از برنامه های سمپوزیوم بیش از 250 نفر شرکت کردند.

در ششمین همایش علوم شناختی  سمپوزیوم جانبی دیگری با عنوان"کاربردهای علوم و فناوری های شناختی " به ابتکار ستاد راهبری علوم و فناوری شناختی برگزار شد. موضوع اصلی این نشست بررسی سیاست ها و راهبردهای کلان توسعه علوم و فناوری های شناختی، تدوین شده توسط ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی، بود.

دکتر مجید نیلی معاون پژوهشی ستاد راهبری توسعه غلوم و فناوری های شناختی پیرامون اهداف برگزاری این سمپوزیوم جانبی سه روزه گفت پیشرفت در علوم و فناوري هاي شناختی نیازمند توسعه و بهره گیري از پهنه وسیعی از علوم و فناور ي هاي مختلف است.  حوزه علوم و فناوري هاي شناختی خود وجوه متعدد داشته و گستره بسیار وسیعی دارد. دکتر نیلی خاطر نشان ساخت می بایست براي انتخاب مسیرتوسعه علوم و فناور ي هاي شناختی در کشور به  بررسی نیازهاي کشور، آینده نگاري این حوزه در دنیا، به همراه توجه ویژه به نقاط قوت کشور و موانع موجود در کنار دیگر پرداخت. او گفت  برای این منظور گرو ه هایی از متخصصین کشور در سال 1393 به مطالعه و بررسی تعدادي از زیر حوزه ها و  کاربردهاي علوم و فناور يهاي شناختی پرداختند.

نتیجه شش  مجموعه از این مطالعات  در زمینه های بازی های شناختی، اقتصاد شناسی شناختی، آموزش و پرورش شناختی، انسان شناسی شناختی و جامعه شناسی شناختی، سنجش قابلیت های شناختی و سلول های بنیادی در شش نشست سه ساعته به بحث گذاشته شد. از دیگر  ویژگی های ششمین همایش، برگزرای نمایشگاه جانبی آن برای عرضه تجهیزات مهندسی و پزشکی مرتبط با کارکرد مغز و اختلالت مغزی بود. 25 شرکت تولیدکننده و واردکننده ، در نمایشگاه جانبی همایش ، تجهیزات درمانی، کمک توانبخشی و تحقیقاتی خود را در ارتباط با کارکرد مغز و اختلالات مغزی گذاشتند.

به گفته دکتر کامران فردوسی، مدیر اجرایی و مسئول بخش نمایشگاه  جانبی ششمین همایش علوم شناختی از میان شرکت کنندگان فقط چهار شرکت علاوه بر تولید، به  فعالیت واردات تجهیزات از خارج از کشور  می پردازند. حضور شرکت های تولیدکننده ایرانی و عرضه محصولات و تجهیزات پزشکی و مهندسی ساخت ایران در حیطه مغز و کارکردهای آن ، علاوه بر اینکه شرکت کنندگان ایرانی را با این تجهیزات آشنا کرد، توانمندی متخصصان و کارشناسان ایرانی را نشان داد.

در ششمین همایش بین المللی علوم شناختی، برای سومین بار متوالی و با حمایت ویژه بانک بین المللی توسعه اسلامی (IDB) از تعدادی اساتید رشته های مرتبط با علوم شناختی از کشورهای اسلامی دعوت بعمل آمده بود.

همایش دو سالانه بین المللی علوم شناختی از سال 1380 توسط پژوهشکده علوم شناختی برگزار می شود. در هر یک همایش ها یکی از دانشگاه های کشور به دعوت پژوهشکده در برگزاری آن مشارکت داشته اند. دانشگاه های تربیت مدرس، علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران از جمله دانشگاه های کشور هستند که تا کنون در برگزاری همایش های بین المللی علوم شناختی با پژوهشکده مشارکت داشته اند. در عین حال سایر مراکز علمی و پژوهشی کشور به ویژه ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی، مرکز همکاری های فناوری و نو آوری به همراه بانک توسعه اسلامی از حامیان اصلی برگزاری همایش های بین المللی علوم شناختی بوده اند.

در میان حمایت کنندگان اصلی همایش ششم ، می بایست بویژه از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران، ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی و بانک توسعه اسلامی نام برد که با  تامین محل برگزاری همایش و حمایت های علمی و مالی خود سهم قابل  توجهی در امکان پذیر ساختن برگزاری موفقیت آمیز آن داشتند.

سایر حامیان و همکاران پژوهشکده در برگزاری ششمین همایش بین المللی علوم شناختی عبارت بودند از:  دانشگاه خوازمی، دانشگاه فرهنگیان، ، انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران، دانشکده علوم نوین دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشگاه علوم بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نام برد.

پژوهشکده علوم شناختی با همکاري انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) متن کامل مقالات ارایه شده در ششمین همایش بین المللی علوم شناختی              (ICCS 2015) به صورت برخط در سامانه  منتشر خواهد کرد.IEEE   که از جمله حامیان ششمین همایش بین المللی علوم شناختی است متن کامل مقالات همایش ششم را به صورت یک مجموعه  ICSS 2015 در  IEEE Xplore منتشر و نمایه می کند.

پژوهشکده علوم شناختی در نظر دارد به یاری خداوند هفتمین همایش بین المللی علوم را در سال 1396 برگزار کند.

ICCS 2015 Book of Abstracts